Hvilke overvejelser skal man gøre sig før køb af bordopvaskemaskine?

Hvis du står og skal til at købe en bordopvaskemaskine (mindre udgave af almindelige opvaskemaskiner), er der mange ting, som er vigtige at overveje inden valget af model. Markedet for bordopvaskemaskiner er stort, og der findes et utal af modeller fra eksempelvis Melissa, Electrolux, Siemens, Knau, Bosch eller Candy til forskellige priser.

Med dyrere modeller får man måske flere programmer og tilpasningsmuligheder end ved en billig løsning. I mange tilfælde vil en af de billigere bordopvaskemaskiner dog være tilstrækkelige. Hvilke behov har du til din nye bordopvasker?

Mindre opvaskemaskinemin egen bordopvaskemaskine, som er indbygget i et skab.

Med en bordopvaskemaskine får man naturligvis en meget lille opvaskemaskine, som kan placeres direkte på køkkenbordet eller indbygges i et mindre skab. Sidstnævnte har jeg selv rigtig gode erfaringer med (se evt. billede), men det kræver naturligvis at man sikrer sig, at målene på sin nye bordopvaskemaskine passer til skabsmålene. Bordopvaskerne er som regel 40 cm, 45 cm eller 50 cm høje / brede.

En bordopvaskemaskine vil i de fleste tilfælde kunne vaske 4-6 kuverter ad gangen, hvilket gør den perfekt til en lille husstand på fx 2 personer i en lejlighed eller som supplement til husets almindelige opvaskemaskine. Indretningen i hver bordopvaskemaskine har dog også noget at sige – nogle er mere fleksible end andre.

Dit behov

En vigtig overvejelse er dit behov for forskellige vaskeprogrammer og hvor god en opvaskemaskine, du har brug for. Har du eksempelvis et klart behov for et spare program, der kun bruger halvt så meget vand men til gengæld tager dobbelt så lang tid som almindelige programmer?

En anden faktor man skal overveje før køb er støjniveauet. Maskinerne varierer en del i støjniveau, og i en lejlighed kan selv en lille maskine som en bordopvasker overdøve meget. Det er også interessant at kigge på bordopvaskemaskinens energimærkning (energiforbrug og vandforbrug). Her kan der faktisk være rigtig mange penge at spare i det lange løb ved at vælge en energirigtig model.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (14 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine

Hvor meget plads er der i en bordopvaskemaskine?

Som nævnt i en anden artikel er en bordopvaskemaskine typisk velegnet til en mindre husstand på 1-2 personer pga. dens størrelse (typisk 40 cm, 45 cm eller 5o cm høj opvaskemaskine). Bordopvaskemaskiner kan vaske mellem 4 og 6 kuverter ad gangen. Bor man alene eller er to i husstanden, vil den altså sagtens kunne klare opvasken efter familien har været til fødselsdagsmiddag.

Hvis man i nogle tilfælde er nødsaget til en opvask hver dag, kan det stadig bedre betale sig med en bordopvaskemaskine fremfor en almindelig, som det vil tage længere tid om at fylde op. Dette skyldes det meget lavere energiforbrug – bordopvaskemaskiner bruger typisk ca. 30 % mindre i energimæssig drift. Desuden kender alle til indgroet snavs på service, der har stået lidt for længe i opvaskemaskinen.

Indretning

Indretningen i selve maskinen er anderledes end “almindelige opvaskemaskiner” i og med der kun er en etage. Tingene skal altså samles noget mere, men med en god arrangering af bordopvaskemaskinen, er dette ikke noget problem. Bordopvaskemaskiner bliver desuden produceret med fleksible tallerkenrækker, så de kan flyttes ned ved opvask af større genstande. Hvis bestikkurven desuden tages ud, fås meget plads til store genstande.

Det handler om at “pakke” maskinen godt og ikke blot kaste tingene ind tilfældigt. Til gengæld kan bordopvaskemaskiner ved en god arrangering sagtens rumme noget mere end de nævnte 4-6 kuverter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (11 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine

Progammer på bordopvaskemaskiner

Alt efter hvilken model af bordopvaskemaskine man vælger, vil den have et vist antal opvaskeprogrammer. Disse programmer kan variere følgende på opvasken:

  • Tid
  • Vasketemperatur
  • “Hårdhed” mod servicet

De længste programmer tager 2-3 timer, mens man ved bestemte bordopvaskemaskiner vil kunne køre lyn-programmer på blot 40 minutter.

Fra bordopvaskemaskine til bordopvaskemaskine findes et utal af forskellige programmer. Nedenstående er blot et udpluk for at give en idé om variationen i programmer.

  • Lyn 45°C
  • Auto 45-65°C
  • Øko 170 min.
  • Blødgør 14 min.
  • Forskyl
  • Intensiv 70°C

Den største variation i programmerne er klart vand- og el-forbruget. Eksempelvis vil et Øko-program kun bruge 6-8 liter vand og 0,63 kWh strøm men til gengæld tage 2-3 timer.

En anden smart funktion, der er værd at nævne mht. bordopvaskemaskiner, er tidsforskudt start. Med dette kan man indstille, hvornår bordopvaskeren skal starte opvasken. Dette kan fx benyttes til at starte en vask et par timer, før man er hjemme, så opvasken er tør og klar til tømning ved hjemkost. En funktion der gør bordopvaskemaskinen endnu mere energibesparende.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine

Hvor godt vasker bordopvaskemaskiner op?

Med tanken om en bordopvaskemaskine kunne man godt tænke, at den ikke vasker servicet ordentligt op pga. sin mindre størrelse. Dette er imidlertid en forkert antagelse. Naturligvis vil vaske- og tørreevnen variere på de forskellige bordopvaskemaskiner. Producenterne/forhandlerne benytter typisk klassificering fra A til G, hvor A er den bedste ydeevne.

Med denne klassificering er det muligt som forbruger at skelne vaske- og tørreevnerne fra hinanden. Opvaskeevnen vurderes naturligvis ud fra, hvor god en evne maskinen har til at vaske tilfredsstillende op. Tørreevnen afhænger af, hvor godt servicet bliver tørret efter vask. En dårlig tørreevne (eksempelvis G) vil typisk udmynte sig i striber og pletter tydeliggjort på glas.

Med en bordopvaskemaskine er man naturligvis interesseret i at få så gode ydeevner som muligt, og en dårlig tøreevne vil i tilfælde nødsage én til at tørre alt service af efter vask. Dette er ikke ønskbart.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (7 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine

Bordopvaskemaskiners støjniveau og energimærkning

En meget støjende bordopvaskemaskine kan hurtigt blive en irritationsfaktor. Derfor er det vigtigt at vælge en maskine med et så lavt lydniveau som muligt. Dog skal man selv tage sine forholdsregler ved fx at placere den efter anvisninger fra manual – så stabilt og fladt som overhovedet muligt.

Lydniveauet for bordopvaskemaskiner måles som alt andet lydtryk i decibel (dB). Modellerne svinger meget på lydniveau, men det spænder typisk fra 48 til 54 dB. På den logaritmiske skala er dette en stor forskel og dermed stor forskel i det lydtryk, som mennesket opfanger.

Energimærkning og vandforbrug

Udover støjniveau er det vigtigt at kigge på bordopvaskemaskinens energimærkning. Præcis som de “store hvidevarer” bliver bordopvaskemaskiner energimærket på skaen fra A++ til G. Der kan dog skelnes mellem de A-mærkede maskiner ved vandforbruget, hvor de kan variere op til flere liter. Det er vigtigt med hensyn til energimæssig drift at kigge på, hvor mange liter bordopvaskemaskinen bruger pr. vask.

Vandforbruget skal holdes op i mod den mængde vand, man ville have brugt på at vaske det i hænderne. I langt de fleste tilfælde ville man skulle bruge 2, hvis ikke 3 baljer varmt vand, hvilket gør bordopvaskemaskinen billigere i drift.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine

Billig bordopvaskemaskine

Købere af bordopvaskemaskiner er typisk studerende eller andre, der bor i mindre lejligheder uden indbyggede opvaskemaskiner. Derfor er det meget relevant at kigge på emnet: Billige bordopvaskemaskiner. Vi fungerer som en uvildig side inden for bordopvaskere, og vi har en helt side dedikeret til at sammenligne priser på de billige bordopvaskere: Sammenlign Priser.

Det starter som regel med, at man som mange andre bliver træt af at tage opvasken, der gang på gang hober sig op i køkkenet. I den forbindelse kan en bordopvaskemaskine ikke anbefales nok – den kan simpelthen redde dig fra mange skænderier :-)

Forhandlerne af bordopvaskere presser konstant hinanden i pris, og det er helt tydeligt, at priserne over en længere periode er blevet presset godt ned på eksempelvis discount bordopvaskemaskinerne fra fx Scandomestic. Det kommer os forbrugere til gode, da vi kan finde os en billig bordopvaskemaskine ved at holde overblik over de danske webshops. Det har vi gjort nemt på vores side med priser.

Vi håber, at I vil kigge rundt på siden og finde en masse nyttig information omkring bordopvaskere, billige eller ej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Udgivet i Guide til køb af bordopvaskemaskine